Content is king, nu meer dan ooit tevoren in een medialandschap waar alles om snelle en visuele content draait. Je hebt maar kort de tijd om de aandacht te pakken en in dat korte moment wil je het liefst dat jouw content het meest opvalt!
Video speelt hierbij een hele grote rol, we lezen allemaal minder dan vroeger en de populariteit van YouTube en korte videos in de vorm van Reels of TikToks heeft in de afgelopen vijf jaar een vogelvlucht genomen. Maar hoe optimaliseer je nu jouw video content voor al die verschillende social mediakanalen?
Breedbeeld
Dit is de bekende video verhouding, bijna alles wat we op tv of in bijvoorbeeld de bioscoop zien heeft een breedbeeld formaat. De standaardverhouding hierbij is 16:9. In een ‘Full-HD’ beeld is dit een pixelverhouding van 1920x1080pixels en in ‘4K’ 3840x2160 pixels. Een voordeel is dat alle gangbare social media kanalen deze verhouding herkennen en ondersteunen. Met name voor YouTube is dit the way to go. Een nadeel is dat je filmpje wel erg smal lijkt op een mobiele tijdlijn van bijvoorbeeld Instagram of Facebook, tenzij je het filmpje full screen afspeelt en je telefoon een kwartslag draait. Een gebruiker moet dan al invested zijn in je content wil hij of zij bereid zijn die extra stappen te zetten.
Be square
Met de komst van Instagram wordt veel content vierkant opgemaakt. Vierkante beelden werken goed op een tijdlijnvan mobiele telefoons en op een computer. Dit beeld is dus even lang als dat het breed is, we noemen dat 1:1 beeld. Als richtlijn wordt vaak 1080x1080 pixels aangehouden maar het kan ook in een hogere resolutie, zolang beide zijdes maar gelijk zijn. Voor video’s op een tijdlijn is dat dan ook een prima formaat en wordt op zowel Instagram, Facebook en LinkedIn geaccepteerd.
Maar wil je iets meer screen royalty, oftewel meer van jouw content in het beeld van een mobiele tijdlijn, dan is een 4:5 verhouding aan te raden. Dat betekent dat de video dus iets hoger is dan dat hij breed is. Qua pixels wordt dat dan bijvoorbeeld 1080x1350px. Hierbij heb je zoveel mogelijk van jouw content op je scherm. Bij vierkant (1:1) zie je altijd een deel van een andere post boven of onder jouw video en dat kan afleiden van je content. Met name voor advertenties is dit het meest gebruikte en aan te raden formaat.
Stories en reels
De stories bij Instagram en Facebook zijn tegenwoordig bijna populairder dan een post, korte snelle content bites die maar 24 uur online staan. De verhouding hiervoor is hetzelfde als breedbeeld, maar dan staand. Dus geen 16:9, maar 9:16 oftewel 1080x1920. Houd er rekening mee dat zowel Facebook en Instagram wel wat van je beeld nodig hebben. Bijvoorbeeld om te tonen van wie het kanaal is, waar je de story van bekijkt en een reageer of swipe-up button onder in beeld. Het is dan slim om minstens 150 pixels zowel boven als onder geen tekst of link te plaatsen. Doe je dat wel dan heb je kans dat je doelgroep een link niet kan aanklikken of lezen wat er in je story staat.
Reels is een relatief nieuw onderdeel van Instagram om mee te komen met de TikTok rage. Dit zijn korte filmpjes waar je veel creatieve opties hebt. De resolutie en verhouding van deze video’s zijn exact hetzelfde als een story, met als grootste verschil dat een reel ook op een tijdlijn verschijnt. Dit betekent dat je op de tijdlijn dus ook een thumbnail van je video zal zien. Om te zorgen dat je in de thumbnail geen afgesneden teksten of hoofden in een video hebt, probeer al je key informatie wat in beeld verschijnt in het midden van je 9:16 beeld te houden. Zeg maar een 1:1 of 4:5 beeldgecentreerd in je 9:16.

Dit verhaal was te lezen in ons eigen magazine ‘Impact’. Wil je ook een exemplaar? Stuur ons dan een mailtje op info@asega.nl