De 10 belangrijkste marketingtrends voor 2023

En hoe je deze kunt meenemen in je marketingstrategie!

· Contentcreatie,Longread

Wat zijn de belangrijkste socialmediatrends voor dit jaar en hoe kan je deze toepassen in jouw marketingstrategie? We leggen het uit in deze 10 marketingtrends voor social media. 

1. TikTok wordt nóg groter!

TikTok is een populaire app die steeds meer gebruikers aantrekt die er gemiddeld 95 minuten per dag op zitten. Zo waren er in het derde kwartaal van 2022 al meer dan 1 miljard actieve gebruikers. Veel mensen gebruiken de app om grappige of leuke content te zien. Volgens voorspellingen van managementtool Hootsuite voor social media wordt TikTok het belangrijkste platform voor marketing.

Het lijkt erop dat TikTok het belangrijkste sociale netwerk wil zijn. Het platform zoekt naar manieren om een ‘super-app’ te worden: een app waarop je alles kunt doen wat je normaal gesproken op internet doet. Dus behalve een socialmediaplatform zijn, wil Tiktok bijvoorbeeld ook een berichten- en betaalfunctie. Volgens muically.nl wil TikTok een eigen podcastapp lanceren. TikTok wil ook een belangrijke marktpositie verkrijgen in de online verkoop van producten, net zoals Amazon.

Het belang van TikTok voor bedrijven neemt ook toe, want de interesse van gebruikers in
TikTok-advertenties is sinds 2020 met meer dan 1100 procent toegenomen. Bovendien groeien de inkomsten uit TikTok-advertenties zo snel dat het in 2024 de advertentie-inkomsten van YouTube zal evenaren.

Start nu met TikTok als bedrijf, verken het platform voor ideeën en bouw een basis voor je marketingstrategie. Gebruik een beheertool voor planning, moderatie en resultaten.

2. BeReal was dé ‘nieuwe’ app van het jaar

De app BeReal is bedoeld voor het delen van foto's met vrienden. Er is een dagelijkse notificatie die op een willekeurig tijdstip wordt verzonden, waarbij gebruikers worden opgeroepen om één onbewerkte foto binnen een tijdslimiet van twee minuten te plaatsen. Indien de foto later wordt geplaatst, wordt aangegeven hoeveel minuten te laat de foto is. De achterliggende gedachte van de app is dat gebruikers een eerlijk beeld van hun leven delen en niet alleen de leuke momenten.

BeReal werd in 2019 gelanceerd, maar werd pas echt populair in 2022. In oktober was het de beste app voor sociale netwerken en werd het ongeveer 29,5 miljoen keer gedownload. Volgens Google Trends stegen ook de wereldwijde zoekopdrachten naar "Wat is BeReal" en "BeReal app" in de zomer van 2022.

De app heeft nog geen advertenties of functies voor bedrijven, wat volgens sommigen deel uitmaakt van de aantrekkingskracht. BeReal geeft het gevoel van de vroege dagen van social media, toen gebruikers voornamelijk foto's plaatsten om hun vrienden te laten zien wat ze aan het doen waren.

3. Instagram Reels blijven hot!

Instagram blijft een van de belangrijkste platforms voor merken om te gebruiken. Waarom? Ten eerste vanwege meer dan 1,5 miljard dagelijkse actieve gebruikers en meer dan 2 miljard maandelijkse gebruikers.

Instagram Reels, de videofunctie van het platform, heeft ook een enorme groei doorgemaakt met 220 miljoen gebruikers tussen juli en oktober 2022. Bovendien gebruikt 62 procent van de Instagramgebruikers het platform om merken en producten te onderzoeken, wat het de favoriete app maakt voor jongeren tussen de 16 en 24 jaar.

Dit betekent dat het plaatsen van Instagram Reels een geweldige manier is om nieuwe kijkers te bereiken via het aanbevelingsalgoritme van het platform. Gelukkig is het met platforms zoals TikTok en YouTube Shorts gemakkelijk om je Reels te cross-posten naar andere platforms.

4. De toekomst van sociale audio: niche of mainstream?

Soms komen er nieuwe apps voor social media die de manier veranderen waarop we content maken en bekijken. Hoewel Clubhouse eerder werd geprezen als the next big thing in social media,
lijkt het er nu op dat sociale audio meer niche zal worden.

Twitter heeft met Super Follows Spaces videomakers de mogelijkheid gegeven om audio-evenementen te hosten, exclusief voor hun betaalde abonnees. Ook Discord, het platform dat bekend
staat om zijn nichegemeenschappen, blijft groeien en heeft zijn eigen audiofuncties toegevoegd. De mogelijkheid om verbinding te maken via spraak blijft dus een krachtig middel om te communiceren en te groeien, ondanks de uitdagingen die sociale audioplatforms zoals Clubhouse hadden.

5. LinkedIn lijkt steeds meer op Facebook

Er lijkt een verschuiving plaats te vinden in de soort inhoud die het beste presteert op LinkedIn. In plaats van uitsluitend professionele inhoud, lijken persoonlijke posts steeds vaker viral te gaan. Dit kan te maken hebben met een verandering in het LinkedIn-algoritme, of met het feit dat de pandemie de grenzen tussen ons persoonlijke en professionele leven heeft weggevaagd.

Het is ook mogelijk dat het vertrouwen in andere sociale netwerken — zoals Facebook — afneemt, terwijl LinkedIn juist een groeiende populariteit geniet. LinkedIn lijkt zich hierop aan te passen door in zaken te investeren zoals een Creator Fund, LinkedIn Audio Events, door functies toe te voegen zoals reactieknoppen en de mogelijkheid om door foto’s en video’s te swipen. Dit suggereert dat de trend
naar meer persoonlijke inhoud op LinkedIn zich zal blijven voortzetten.

6. De invloed van Generatie Z

De generatie Z (Gen Z) verandert de betekenis van user generated content (UGC) op social media. UGC is normaal gesproken inhoud op social media die door gewone mensen is gemaakt, in plaats
van door merken. Dit is goed voor merken die hun bekendheid willen verhogen en relaties met klanten willen verbeteren. Generatie Z interpreteert de term 'UGC' op een heel andere manier. Namelijk als berichten op social media die zijn gemaakt door freelance marketeers of micro-influencers voor bedrijven.

Dit betekent dat merken socialmediakanalen uitbesteden aan content creators om hun doelgroep te
bereiken. Deze trend blijft naar verwachting groeien in 2023. Daarnaast worden videoplatforms als TikTok en de Instagramfunctie Reels steeds populairder en vereisen ze speciale vaardigheden om entertainende video's te maken.

7. Jongeren gebruiken social media als zoekmachine

Social media vervangen steeds vaker traditionele zoekmachines als Google. Volgens intern onderzoek van Google gebruikt 40 procent van de 18- tot 24-jarigen social media als primaire zoekmachine. Dit betekent dat ze social media gebruiken om naar merken en producten te zoeken. In september 2022 verkondigde de New York Times dat "voor Gen Z, TikTok de nieuwe zoekmachine is". Dit geldt niet alleen voor jongeren, want mensen van alle leeftijden gebruiken steeds vaker social
media om merken te onderzoeken.

Het gebruik van social media als zoekmachineis ook goed te zien in het onderzoek dat is uitgevoerd naar verschillende leeftijdsgroepen. Zo bleek uit onderzoek van Hootsuite dat internetgebruikers
van 16-24 jaar social media vaker gebruiken om onderzoek te doen naar merken waarvan ze willen kopen. Dit betekent dat social media een belangrijke rol spelen bij het onderzoeken van merken door jongeren.

Wat betekent dit voor professionals op het gebied van social media? In plaats van hashtags te
gebruiken, kun je zoekwoorden gebruiken om relevante inhoud te maken waar mensen naar zoeken. Zoekwoordonderzoek kan ook helpen om je bereik te verhogen en de betrokkenheid te verdubbelen.

8. Ondertiteling wordt standaard voor video's in 2023

Onderzoek heeft aangetoond dat maar liefst 85 procent van de video's op social media zonder geluid bekeken wordt. Als een video ondertiteling heeft, is de kans dat mensen de hele video bekijken tachtig procent groter. Daarom verwachten we dat ondertiteling in 2023 de standaard is voor alle gepubliceerde video-inhoud op het internet.

Dit komt omdat ondertitelingtoegankelijk is voor mensen met een gehoorbeperking en voor mensen die video's op openbare plaatsen zonder geluid bekijken. Het zorgt ervoor dat mensen de hele video blijven kijken en helpt om video's beter te laten scoren in zoekresultaten door het gebruik van zoekwoorden in de ondertiteling. Voor TikTok en Reels is dit niet het geval, omdat geluid voor deze contentvorm essentieel is.

9. Social commerce blijft groeien

Vaak kun je op social media ook spullen kopen. Dit heet social commerce. Vorig jaar was social commerce een van de grootste trends op social media. In China overtrof de omzet de 290 miljard
euro, terwijl Noord-Amerikaanse en Europese marketeers zich nog inspannen om te profiteren van deze nieuwe manier van direct verdienen op sociale media.

Consumenten in Noord-Amerika enEuropa zijn trager om social commerce te omarmen. Sommige sociale netwerken hebben zich teruggetrokken uit deze markt. Volgens een onderzoek van
internationaal adviesbureau Accenture onder 10.000 consumenten, zijn veel shoppers nog steeds bezorgd over het proces van kopen via sociale media. Ze maken zich onder andere zorgen om bescherming van aankopen en kwaliteit van producten.

Hoewel de groei van nieuwe klantenis vertraagd sinds de pandemie, voorspelt onderzoeksbureau voor digitale marketing en media eMarketer dat social commerce een groeiende industrie blijft, met een verwachte toename van 91 miljard euro (110 miljard dollar) uitgaven per consument in 2022.

10. Out with the old: afscheid nemen van GIF's 

Helaas, maar echt waar: GIF’s zijn niet meer cool. Platform Giphy, de GIF-zoekmachine, is sinds zijn hoogtepunt in 2016 met 200 miljoen dollar in waarde is gedaald. Volgens Giphy zelf vanwege een afname van de interesse van gebruikers en contentpartners. Sommige jongere gebruikers omschrijven GIF's zelfs als "voor boomers" en "ouderwets".

Dit betekent niet dat geanimeerdeafbeeldingen helemaal niet meer gebruikt mogen worden. Het gebruik van stickers als tools op je Instagramstories blijft populair (ja, het zijn technisch gezien
GIF's). Volgens Hootsuite blijft ook het gebruik van video's populair.

 

Alle berichten
×

Bijna klaar…

We hebben net een e-mail gestuurd. Klik op de link in de e-mail om uw aanmelding te bevestigen!

OK