Auw! Social Media Dont’s 

· Contentcreatie

Je bent er helemaal klaar voor. Je gaat eindelijk beginnen met de social media kanalen van je werkgever, klant of eigen bedrijf en je hebt talloze ideeën voor leuke content. Toch kan een foutje grote gevolgen hebben voor je geloofwaardigheid. Daarom hebben we deze valkuilen voor je op een rij gezet. 

Gewoon maar wat doen
Hoewel social media is bedoeld voor de snelle en persoonlijke berichten, is dit voor een zakelijk account wel anders. Het is belangrijk om de tijd te nemen en goed na te denken over wat het bedrijf de wereld instuurt. Het helpt om op voorhand een algemene tone of voice vast te stellen. Moeten de berichten formeel of informeel zijn? Wilt de doelgroep entertainment of informatie? En welk social media kanaal past het beste bij de doelgroep? Op deze manier creëert het bedrijf een eigen stijl dat past bij de klanten. Houdt deze stijl dan ook aan bij elk bericht, zo wordt het bedrijf sneller herkend en komt het betrouwbaar over bij de volgers. 

Spelfouten
Een foutje kan gebeuren. Deze fouten hebben alleen wel invloed op de geloofwaardigheid en overtuigingskracht van het bedrijf. Dubbelcheck het bericht en laat het vervolgens ook nog door iemand anders checken. Zitten er absoluut geen foutjes meer in? Oké, klik dan nu op verzenden. 

Stockbeelden
Naast tekst zijn ook foto’s vaak gewenst. Stockfoto’s zijn een makkelijke oplossing, maar echt een absolute no-go. Bij een tone of voice is een eigen beeldbank cruciaal. Met een eigenbeeldbank oogt het bedrijf professioneel en persoonlijk tegelijk. Met duidelijke zelf bedachte richtlijnen voor beeldmateriaal behoudt het bedrijf de eigen stijl. 

Onregelmatig posten
De eerste paar berichten zijn geplaatst. Helaas is daarbij ook de inspiratie op en wordt het plaatsen van berichten even uitgesteld. Don’t! Het publiek is dagelijks actief. Een goede richtlijnis om 2 – 3 keer in de week iets te plaatsen. Zorg voor een frequentie die is vol te houdenop lange termijn. Er zijn tools die helpen bij het vinden en volhouden van de juiste frequentie (bijv.Hootsuite, Buffer of Later). Zij geven informatie vrij over wanneer de volgers het meest actief zijn en helpen met het inplannen en plaatsen van berichten. 

Eenrichtingsverkeer
Loop niet gelijk weg na het posten van een bericht. Interactie is misschien wel het belangrijkste element van social media. Mensen houden van een community gevoel waarbij een band wordt opgebouwd met het bedrijf en de medeklanten. Communiceer door berichten te liken of beantwoorden, stel vragen aan de volgers en durf het gesprek aan te gaan. Als dit niet gebeurt komt het bedrijf ongeïnteresseerd over en gaan volgers het gezelschap ergens anders zoeken. Houdt deze tips in het achterhoofd wanneer er een zakelijk social media account wordt gecreëerd. Geef vooral niet te snel op als de volgers niet meteen binnen stromen. Neem de tijd, planzorgvuldigen én luister naar het publiek. 

 

Dit verhaal was te lezen in ons eigen magazine ‘Impact’. Wil je ook een exemplaar? Stuur ons dan een mailtje op info@asega.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alle berichten
×

Bijna klaar…

We hebben net een e-mail gestuurd. Klik op de link in de e-mail om uw aanmelding te bevestigen!

OK