De vraag stellen is hem eigenlijk beantwoorden. Lettertypes zijn enorm belangrijk voor leesbaarheid herkenbaarheid en de ‘look and feel’ van je boodschap of merk.
Fonts of Lettertypes zijn al zo oud als het geschreven woord. Monniken, die woord voor woord de bijbel moesten kopiëren, hanteerden al bepaalde lettertypes. Zelfs de oude Egyptenaren gebruikte fonts in de vorm van hiërogliefen. In 1454 werd, de eerste drukpers onthuld door de Duitser Johannes Gutenberg. Door deze techniek werd het makkelijker om snel veel kopieën te maken en een boodschap makkelijk en snel te verspreiden. Als je kon lezen uiteraard, maar dat even terzijde. Het was eigenlijk een van de eerste tools die een boodschap ‘viral’ kon laten gaan.
Deze techniek ontwikkelde snel door de komst van kranten. Hierdoor verschenen er meer verschillende lettertypes in het straatbeeld. Toen ter tijd was alles nog sterk verzuild dus waren er veel kranten die een bepaalde type lezer hadden en dus hadden veel kranten een eigen, bepaald lettertype. Hier zag je al de eerste vorm van ‘branding’ doorgebruik van lettertypes. Weer later in de tijd van de Eerste en Tweede Wereldoorlog kwamen de bekende voorbeelden van propaganda. Dit voorbeeld behoeft denk ik al geen uitleg welk font voor welke partij gebruikt werd:

Hierbij is herkenbaarheid dus uitermate van belang. Deze drang naar herkenbaarheid zie je vandaag de dag overal. We krijgen op een dag zoveel verschillende prikkels dat het soms lastig is om er nog uit te springen en daar ligt juist de uitdaging!
Het is een balanceeract tussen herkenbaarheid en je eigen stijl, ook wel ‘tone of voice’, te hebben. Je wil dat je doelgroep je in een oogopslag kan herkennen. Maar je wil ook weer niet teveel met een concurrerende partij te maken hebben. Een goed voorbeeld zijn de huismerken van supermarkten, die proberen dikwijls de vormgeving van een groot A merk na te doen. Met als doel dat het huismerk meteen herkenbaar is als een lekkere pindakaas of ice tea. Maar daardoor leun je dus op het succes van een ander en niet op die van jouw product of merk!
Waar supermarkten wel weer heel goed in zijn, is de branding van de winkel zelf. Je hebt vaak maar weinig nodig om te herkennen om welke supermarkt het gaat. Ze gebruiken bijna allemaal primaire kleuren om je aandacht te trekken. En daarnaast hebben ze allemaal een lettertype gekozen wat je direct met het supermarktmerk associeert. Ook dit voorbeeld behoeft geen uitleg welke lettertype bij welke supermarkt keten hoort:
